Studenti opustili lavice, měsíc výzkumů je před nimi

Žáci pražského gymnázia jako svůj letošní cíl výzkumů zvolili Ralsko, výuku v lavicích skončili už před týdnem. Na měsíčním projektu s pětadvacetiletou tradicí, který je svým rozsahem v českém školství ojedinělý, pracují ve věkově smíšených skupinách.

Na Gymnáziu Přírodní škola se studenti připravují na závěrečný školní výzkumný projekt. Učivo již mají za sebou, dopisují poslední testy a uzavírají známky. Ten, kdo nesplnil povinnosti, příští týden nikam neodjede. To je zároveň i silná pedagogická motivace pro studenty. Ačkoliv se jedná o výzkumy, kterých se účastní celá škola, nazývají je Expedicí.

Tento týden se studenti připravují na čtrnáctidenní práci v terénu, kdy se budou pohybovat v okolí Ralska. Jedna ze skupin zkoumající krátery vzniklé dopadem vojenských střel, je plánuje obcházet a provádět jejich biologický a chemický rozbor. Chystají se také lovit čolky a mapovat je. Poslední týden budou nasbírané informace z terénu zpracovávat. Jiná skupina věnující se zdravovědě bude hodnotit workshopy, které zrealizuje s dětmi z místních škol. Všechny skupiny nakonec budou v závěru roku prezentovat své výsledky na Přírodovědecké fakultě.



Každá skupina si z řad studentů zvolila svého kapitána. Ten má na starosti rozdělení úkolů a zodpovídá za výsledky a práci celé skupiny. Studentka Johana je na Expedici poprvé a také kapitánství je pro ní premiérou. Její skupinka se věnuje zkoumání svátků. “Podle mě  je problém v tom, že je to naše téma hodně široké, těžko uchopitelné. Takže se nyní hlavně věnujeme jeho konkretizování. Máme to tak, že každý bude mít svůj dílčí úkol, některé jsou konkrétní jiné méně. Já se věnuji pohřbům. Proto si teď hledám, ve kterých vesnicích jsou fary. V terénu budeme rozdělení do malých skupinek, které budou obcházet domy a ptát se obyvatel na to, jak oni přistupují k svátkům a jak je slaví.” O svém funkci pak říká, že to zatím docela jde.


sodoswe