Zubři útočí? Ochrana skupiny před stádem

Díky našemu reportérovi vám přímo z terénu přinášíme rozhovor z obory Židlov, kde zkoumá jedna z 10 expedičních skupin. 

Jakub Fojtík (15 let) je kapitánem expediční skupiny, která se věnuje průzkumu kráterů vzniklých střelbou v bývalém vojenském prostoru. I díky oboře Ralsko, která je pověstná svým třicetičlenným stádem zubrů, má za skupinu velkou zodpovědnost. Musí předejít setkání svojí skupiny se stádem a v nejhorším případě skupinu před zubry uchránit.



Kapitánem jste už podruhé. Narostla letos vaše zodpovědnost za skupinu přítomností zubrů?
Tou přítomností zubrů je to takové trochu ošemetné, protože jsme zatím moc zubrů nepotkali. Podle jednoho člena jsme viděli možná jednoho a nevíme to jistě. Takže zatím nějakou narostlou zodpovědnost nepociťuji.“

Vaše skupina se hodně pohybuje v oboře se zubry. Kontrolujete třeba preventivně okolí nebo se po zubrech díváte? Určili jste si nějakého člověka?
Okolí občas preventivně kontrolují. Ne každou chvíli, ale třeba při příchodu nebo když kráčíme krajinou, tak se občas podívám. Kontrolují to sám, možná i někdo jiný, ale ten to asi dělá sám od sebe.

Přemýšlel jste někdy o tom, co byste dělal, kdyby se vaše skupina dostala se zubry do styku? 
Popravdě jsem nad tím moc nepřemýšlel. Ze začátku bychom si zubru všimli už z dálky. Krajina tady připomíná step a je vidět daleko. Nicméně kdybychom se s nim potkali tváří v tvář, museli bychom jednat pomalu a tiše, hlavně je nerušit.

Představte si, že se skupinou zkoumáte kráter a najednou zpoza nedalekého lesíka vyběhne celé stádo přímo k vám. Jak byste v takové chvíli reagoval a snažil se zachránit co nejvíce členů skupiny? 
Záleží na emočním rozpoložení zubrů. Pokud by byly vystrašeni nebo by utíkali před něčím, nebyl by problém jim uvolnit cestu. Když na nás budou nahněváni, že jim lezeme do jejich domu, myslím si, že bychom museli provést obraný manévr. Myslím tím seskupit se k sobě a utéct. Nicméně se snažíme se zubry do styku nepřijít, tak se snad do takové situace nedostaneme.

Přeji vám hodně zdraví a ať se nám vrátíte zpátky v plném počtu.






Zubr evropský | Váží až 920 kg, vzhledově se velmi podobá bizonovi a je největším volně žijícím suchozemským obratlovcem v Evropě. Záchranný chov v oboře Židlov byl zahájen v roce 2011, kdy zde bylo unikátně vysazeno pětičlenné stádo. Zubra evropského se podařilo zachránit díky chovu v zajetí. V minulosti obýval široké spektrum vegetačních pásem od jižního okraje boreálních lesů v Pobaltí a Rusku přes smíšené a opadavé lesy střední a části západní Evropy až po velehory Alp nebo Kavkazu. Díky jejich ochraně vzniklo v předchozích letech v Evropě několik volně žijících populací.

Rozhovor s kapitánem expediční skupiny „Biologický a chemicko-fyzikální průzkum kráterů vytvořených dopadem střel na vojenské střelnici zaniklého vojenského prostoru Ralsko“ připravil adlus.