Uměleckými objekty upozorňují na zdánlivě nezajímavé zaniklé vesnice

Studenti gymnázia se pohybují v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Rozdělení do devíti skupinek pracují na přírodovědných, humanitních nebo uměleckých výzkumech.

Jedna ze skupin se zaměřila na zaniklé vesnice. Tento týden plánuje, jaké umělecké objekty do nich zasadí, aby tak upozornila na jejich existenci. Někdy objeví jen rozpadlé konstrukce budov, které tu kdysi stály, většinou však nenajde nic jiného než louky.



Skupina dorazila  k zaniklé vesnici Nový Dvůr. Studenty zvolený kapitán Jirka dává povel k průzkumu lokality. Jednotlivci prolézají rozpadající se komplex dvoupatrových budov. Holé betonové nebo cihlové zdi jsou pokryty útržky ruských novin. Student Štěpán dokonce našel datum vydání v roce 1985 a stěnu rovnou fotografuje. Po 15 minutách se celá skupinka schází dohromady. “Mě se to tu nelíbí,” říká student Ondra. “Nerezonovalo to v nás tak jako zaniklá vesnice Hvězdov,” konstatuje pan učitel. Po krátké debatě si kapitán zapsal do notesu tyto návrhy:


  • vytvořit sochu u silnice z toho, co se tu najde 
  • něco nasprejovat
  • nic tam nedělat

Po zaniklé vesnici Černá novin zůstala jen louka. Hlouček si společně sedá do kruhu. Jeden ze studentů vytahuje mobil a čte historii: “Nejstarší zmínky jsou ze 17.století. Vesnice se nacházela na hranici Sudet, proto většinu obyvatel tvořili Němci. Přestože k ní vedly dva potoky, trpěla nedostatkem vody. Zanikla spolu  se vznikem vojenského prostoru.” “Možná bychom mohli mezi tamty dva stromy zavěsit desku s velkýma černýma novinama,” rovnou navrhuje studentka Tereza.

Večer se pak  všichni utáboří v lese, roztáhnou plachtu a uloží se ke spánku. Příští týden je v zázemí výzkumů v Bělé pod Bezdězem čeká vytváření děl, která tento týden vymysleli v terénu.


Článek ze skupiny Výtvarné instalace jako připomenutí zaniklých lidských obydlí v bývalém vojenském prostoru Ralsko“ 
připravila sodoswe.