Příběhy z našich cest: Jak se o nás postarali

Začali jsme první den v terénu, kdy jsme měli v plánu jít do vesnice Sudoměř, v níž jsme měli přespat. Po třešňových hodech, které se odehrály kousek za Bělou, jsme se vydali do vesnice Březinka, kde se k nám později přidal David Steklý z reportérské skupiny. Cestou jsme měli krátkou zastávku na házení šiškami a na pár fotek. V Březince jsme udělali pár rozhovorů, měli oběd a vydali se do Sudoměře.

Cestou, buď kvůli tomu, že někteří členové skupiny šli dost vzadu nebo možná díky působení paní učitelky Vlaďky, nám zastavil řidič autobusu, který nás ochotně převezl do Valovic, takže nám zkrátil cestu o půlku. S nadšením jsme prošli Sudoměří a vydali se k místní nádrži v domnění, že to je rybník. Asi pět minut poté, co jsme vlezli do vody, nás odtamtud vyhnal nějaký ukrajinský správce, přestože se ho paní učitelka snažila přesvědčit, že děti potřebují dobrodružství. V zoufalství jsme se vydali na náves, kde jsme nějakou dobu poseděli.

Nakonec se ale odvážná Johanka s Emou vydaly za panem starostou, který ale nebyl doma, což zjistily po několika ťuknutích na jeho zvonek. Později ale přece jen zavolal, že se na nás přijde podívat. Čekali jsme tedy dalších cca dvacet minut, než dorazil autem společně s místostarostou. Byli tak laskaví, že nám poskytli přespání na úřadě, což jsme s úsměvem přijali.

Filip Steklý (14 let)
Odkouzlené festivity: proměny svátečního času v 2. polovině 20. století




Expediční reportér přináší příhody a příběhy různých autorů od jednotlivých výzkumných skupin, které během bádání v terénu zažili.