Divadelní představení spojilo dvě různé kultury

Skupina studentů s dětmi z romské komunity v posledních dnech připravila krátkou divadelní hru v Ploužnici na Mimoňsku. Jejich práce dnes vyvrcholila představením pro veřejnost.

Magdalena Bartáková, známá výtvarnice, která působí na pražském gymnáziu Přírodní škola, letos vede jeden z devíti výzkumů při projektu Expedice 2018. Skupina pod jejím vedením se věnuje práci s romskou komunitou, stavbě prvků pro skákání a hraní dětí a dalším projektům, v nichž se současně s místními dětmi seznamuje.

Jedním z jejich hlavních výstupů je nácvik divadla, ve kterém budou účinkovat romské děti se studenty z Prahy. Divadlo se nacvičovalo několik dní a výsledek stál rozhodně za pozornost nejen expedičního reportéra, ale i skupině rodičů a přátel dětí, které v divadle hrály. Počet diváků, kteří se na představení přišli podívat, jsme odhadli tak na čtyřicet. Z toho přibližně polovina byla z Přírodní školy a zbytek tvořili rodiče a známí místních účinkujících.

,,Mám z toho radost. Několik rodičů dětí mi říkalo, že jsou moc rádi za to, co jsme dokázali. Přece jenom se jedná o kulturní událost, která se tady neděje každý den. Jsem ráda, že se nám to podařilo a že se to lidem líbilo,“ hodnotí představení Magdalena Bartáková, která divadlo také režírovala.

Divadelní představení ale spatřilo světlo světa hlavně díky Ireně Eliášové. S touto spisovatelkou se expediční skupina náhodou potkala přímo v Ploužnici, kde žije. Nejprve chtěli studenti divadelně zpracovat některé z jejích děl, ale ukázalo se, že jsou příliš dlouhá. Spisovatelka  pak sama ochotně nabídla, že během víkendu vytvoří scénář právě pro tuto příležitost.

Hra pojednává o romské rodině s dětmi, které nebaví chodit do školy, protože je ostatní spolužáci uráží kvůli jejich původu. ,,S tím, že se romským dětem nechce do školy právě z tohoto důvodu, jsem se setkala už několikrát. Proto mě to inspirovalo pro tvorbu tohoto divadla,“ říká autorka hry Eliášová.

adlus
foto: Daniel Pražák


Irena Eliášová je romská spisovatelka, která se narodila v roce 1953 v romské osadě na jihozápadě Slovenska. V jejích dílech rezonují vzpomínky na dětství prožité v romské osadě. Svou tvorbou bojuje proti stereotypům majoritní společnosti, na vlastním příkladu dokazuje, že Romové mohou dokázat i to, co by od nich málokdo čekal, například vydat vlastní knížku.

Magadalena Bartáková (režisérka hry) s Irenou Eliášovou (autorka scénáře)